Normek Oy sai tarjouskilpailun voittajana ja onnistuneiden neuvottelujen tuloksena tilauksen SRV-rakennukselta Kalasataman kauppakeskus Redin kokonaisvaltaiseen teräsrakenteiden valmistukseen, toimitukseen ja asennukseen. Teräsrunkourakka aloitettiin joulukuussa 2015 ja se valmistuu kesäkuussa 2017 aikataulun mukaisesti. Menestyksekkään projektin takasi osaava yhteishenkinen tiimityö niin Normekin oman, kuin muiden 10 000 kaupunkirakennushankkeen parissa työskentelevien kanssa. Normek Oy on ylpeä toteuttamastan urakasta, onhan se yrityksen historian suurin. Projektipäällikkönä toimi Arto Sopanen.

Vuoden 2018 loppupuolella Helsingin Kalasatamaan valmistunut, pohjoismaista suunnittelua ja designia noudattava rakennuskompleksi Redi käsittää yhteensä 7 asuintornitaloa sekä mahtavan kauppakeskusrakennuksen. Kauppakeskus tarjoaa kaiken kaikkiaan 60 000 m² liiketilaa niin pienyrittäjille kuin isoillekin ketjuille viidessä eri kerroksessa. Tornitaloista korkein, 35-kerroksinen Majakka tulee kohoamaan valmistuessaan 132 metrin korkeuteen ja on näin Suomen korkein asuinrakennus.

Redi on Suomen suurimpia käynnissä olevia rakennushankkeita. Normek Oy oli mukana tässä merkittävässä urakassa toimittaessaan ja asentaessaan kauppakeskuksen massiivisen teräsrungon ja muut tarvittavat teräsrakenteet. Toimitettu kokonaisteräsmäärä nousi yhteensä 14,5 miljoonaan kiloon. Enemmistö osista valmistettiin Normekin Suomen tuotantolaitoksilla, Naarajärvellä, Oulussa ja Alavuudella. Vain pieni osa toimitettiin alihankkijoiden toimesta. Projektissa pilarien ja palkkien koot olivat normaalia suurempia. Yhdeksi haasteeksi nousikin logistiikka – tavaraa oli kuljetettava valtava määrä halki suomen tiukan aikataulun puitteissa. ”Logistiikan toimiminen työmaa-alueelle tuli rytmittää erittäin tarkasti. Kuormien ajoitusten piti osua 15 min tarkkuudella, jotta ne pääsivät työmaan purkupaikoille. Metrorata toi osaltaan haasteita logistiikkaan, sillä projekti ei saanut häiritä metroliikennettä.”, Normek Oy:n työmaainsinööri Lasse Vepsä toteaa.

Redin perustustyöhön kuului vaativa 900 000 kiintokuution peruskallion louhintatyö kolmen hehtaarin alueella, jotta teräsrungot saatiin asennettua kohoamaan kohti korkeuksia. Ensimmäinen pilari asennettiin paikalleen 2015 joulukuussa ja runkorakenteet valmistuvat kesäkuun 2017 saatossa viiden Normekin oman johtotoimissa työskennelleen ja kolmenkymmenen aliurakoitsijan asiantuntevan työpanoksen voimin. Normek pysyi aikataulussa suunnitellusti, vaikka välillä jouduttiinkin kiristämään tahtia pienissä. Aikataulussa tarkasti pysyminen ja hyvässä yhteishengessä työskentely asiakkaan, SRV Rakennus Oy:n ja muiden Redin projektiin osallistuvien kanssa nousivatkin projektissa onnistumisen isoiksi tekijöiksi.

Projektipäällikkö Arto Sopasen mukaan tekninen puoli onnistui ensiluokkaisesti pilarien hiontatyön suhteen. Redin teräsrungon pilarit on valmistettu kierresaumahitsatusta putkipalkeista, jotka hiottiin Normekin tehtailla ennätysmäisen sileiksi. Arkkitehdille ja tilaajalle tällä saavutuksella on erityisen suuri merkitys, sillä rakennuksen sisätiloissa ei näy yhtään hitsaussaumaa.

Kaikki tiet vievät kirjaimellisesti Rediin. Erinomainen sijainti kaikkien liikenneyhteyksien varrella takaavat niin jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille paikan asua tai viettää aikaa Itämeren idyllisissä maisemissa monipuolisten harrastusten, ostosmahdollisuuksien ja muiden palveluiden parissa. Kalasataman metroasema sijaitsee kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa, josta metro kulkee noin 500 kertaa päivässä, mahdollistaen kulun ydinkeskustaan vain yhdeksässä minuutissa. Lentokentälle kalastamasta matka taittuu puolessa tunnissa. Normek toimitti ja asensi myös metrokatoksen teräsrakenteet onnistuneesti. Lisäksi kauppakeskuksen yhteyteen valmistuva maanalainen parkkihalli tuo 2000 autolle pysäköintimahdollisuuden.

Kauppakeskus Redin urakka on Normek Oy:n kaikkien aikojen suurin toimitus, uniikki kohde, jonka Normekin asentamat pilarit mahdollistivat. Iso kiitos kuuluu myös suunnittelutoimistolle Swecolle, jonka kanssa tehty tiivis yhteistyö lukuisten suunnittelukokousten ansiosta auttoi osaltaan kokonaisuuden valmistumisessa. Asiakkaalta on tullut positiivista palautetta projektin tiimoilta. Normekin huippuosaajat hoitivat jälleen kerran homman kotiin.